Ramazanda Tok Tutan gıdalar
Süt: Biri iftarla sahur arasında biri sahurda
olmak her gün 2 bardak süt içilmeli. Süt önemli bir kalsiyum ve D
vitamini kaynağı olmasının tok tutarak açlık hissini bastıracaktır.
Yumurta: Uzmanlar, en
kaliteli protein olması, uzun süreli doygunluk hissi sağlaması nedeniyle
ramazan ayında sahur sofralarında yumurtanın bulunmasını gerekli
kılıyor. Kahvaltıda yumurta tüketilen günlerde gün içerisindeki iştah
seviyesi daha düşük seyreder.
Tarçın: Tarçın üzerine
yapılan sayısız çalışmanın sonuçları bir tutam tarçının dahi yemek
sonrası insülin tırmanışlarını engelleyip, açlıklara son verdiğini
göstermiştir. Ramazanda kan şekerinin dengelenmesinin yanı sıra
trigliserid ve kolesterol seviyelerin düşürülmesi isteniyorsa düzeli
olarak her gün silme bir çay kaşığı kadar tarçın tüketilebilir.
Yeşil çay: çayın uyarıcı
özelikte olduğu, yorgunluğu giderme ve beyin fonksiyonları üzerinde
olumlu etkilere sahip olduğu bilinmektedir. Yeşil çayla ilgili yapılan
çalışmaların pek çok çalışmada yeşil çay tüketiminin içerdiği kateşin
sebebiyle kilo kontrolünde ve vücut yağını azaltmada önemli olduğu
görülmüştür. Yeşil çay tüketimi kalbin endotel fonksiyonun
yükseltilmesinde de etkilidir. Herhangi bir sağlık probleminiz yok ise
ramazanda günde 2–3 fincan yeşil çay içerek kalbinizi ve bedeninizi
mutlu edebilirsiniz.
Çörekotu: çörekotu birçok
faydası yanında doygunluk hissi sağlamasıyla da ramazanda tüketilmesini
önerdiğim bir baharattır. Sahurda öğütülerek ya da tam haliyle
salatalara, yoğurda eklenecek çörekotu doygunluk hissi dışında zindelik
de yaratır.
Kuru fasulye: Bir beslenme
kılavuzu olan My Pyramid 2005’te haftada 3 su bardağı dolusu fasulye
tüketilmesi önerildiğini biliyor muydunuz? Günümüzden 7000 yıl önce
çeşitli medeniyetler tarafından yetiştirildiğini bildiğimiz fasulye
ramazanda kilo kontrolü sırasında en büyük yardımcılarımızdan biri
olabilir. Yapılan çalışmalarda baklagil tüketen bireylerin kan şekeri
kontrolünün daha iyi olduğu ve baklagillerin mükemmel tokluk hissi
sağladığı tespit edilmiştir. 1999–2002 yılındaki Ulusal Sağlık ve
Beslenme Sınama Araştırmasındaki araştırmacılar, fasulye tüketen
bireylerin tüketmeyenlere oranla daha iyi kilo kontrolü sağladıkları
bulmuştur. Ramazanda fasulye tüketiminizi ana yemeğin yanında bol mevsim
yeşillikli kişi başı bir tatlı kaşığı yağlı bir piyaz olarak veya
fasulyeyi ana yemek olarak pişirerek dâhil edebilirsiniz.
Meyve: Sahurda bolca meyve
tüketin Yapılan araştırmalar sonucunda yapısında triptofan aminoasidi
fazla olan besinlerin iştahı azalttığı belirtilmiştir. Muz, avokado,
yulaf ve süt triptofan bakımından zengin gıdalardır. Bezelye, fıstık,
fasulye gibi albumin bakımından zengin besinler tüketerek iştahınızı
azaltabilirsiniz. Meyveler doğal şeker kaynağıdır. Sahurda tüketeceğiniz
2-3 porsiyon meyve sizi gün içinde rahatlatacaktır. Kan şekerinde hızlı
iniş çıkışlar açlık hissinin oluşmasındaki en önemli faktörlerden
birisidir. Krom kan şekeri düzenleyen bir mineraldir. Yulaf, peynir,
ısırgan otu, meyan kökü, buğday, süt ve süt ürünleri, yer fıstığı önemli
krom kaynaklarıdı
Bezelye ,peynir yulaf ,taze fasulye,meyan kökü,
kaynak: www.mynet.com
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder